Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nobelpris till cancerläkemedel

1 oktober 2018
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till upptäckter som lett fram till immunterapi mot cancer.

James P Allison och Tasuku Honjo får priset för sina upptäckter som lett fram till immunterapi, som blivit ett helt nytt sätt att behandla cancer.

Immunterapi går ut på att genom olika mekanismer få kroppens eget immunförsvar att angripa cancercellerna . Årets pristagare upptäckte helt oberoende av varandra varsitt protein som i normala fall fungerar som ”bromsar” i immunförsvaret.

Genom att utveckla läkemedel mot dessa proteinerna upptäckte forskarna att det går att ”lossa” på bromsarna, och på så vis få immunförsvaret att känna igen och attackera cancercellerna.

Behandlingar som baseras på dessa principer har visat sig vara mycket effektiva hos en del patientgrupper. Inte minst vid lungcancer och hudcancer.

I vissa fall har immunterapi lett till långvariga effekter på tumörer som tidigare inte ansetts behandlingsbara.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

» Kommentera artikeln här.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.