Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Nedräkning till säkrare läkemedel har inletts

13 mars 2018
Om ett knappt år ska det nya e-verifikationssystemet för läkemedel vara ”up and running”. Vid ett möte på Läkemedelsverket igår dryftades en av de kvarstående knäckfrågorna, hur sjukvården ska hantera systemet. UPPDATERAD 15:16

Det nya systemet innebär att varje receptbelagd förpackning med humanläkemedel får en unik 2D-kod och en säkerhetsförsegling.

Uppgifter om alla förpackningar laddas upp av läkemedelsföretagen och ska kunna nås via en EU-gemensam ”hub”. Verifieringen görs genom skanning av förpackningar i samband med utlämnande till kund eller patient.

Bakgrunden är ett EU-direktiv om förfalskade läkemedel från 2011.

Om ett knappt år, den 9 februari 2019, ska det nya systemet vara i full drift.

– Då måste apotek, distributörer, sjukvården och läkemedelsföretagen vara färdiga, säger Anita Finne Grahnén, vd för Organisationen e-Verifikation i Sverige (e-VIS).

Igår hölls ett möte på Läkemedelsverket som bland annat handlade om hur sjukvården ska hantera de nya kraven.

Frågan försvåras av att läkemedelsförsörjningen fungerar olika i landstingen.

– Det tydliggjordes åtminstone att sjukhusapoteksfunktioner kommer att kunna avaktivera produkter, det kommer av allt att döma inte att ske ute på vårdavdelningarna. Hur det ska gå till i de olika landstingen är respektive vårdgivares ansvar, men också något som e-VIS behöver analysera för att bättre kunna besvara frågor, säger Anita Finne Grahnén.

Läs mer om e-verifikationsprojektet i Svensk Farmaci nr 2/18 i april.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera