Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Minskad läkemedelsexport

15 mars 2011
Läkemedelsexporten minskade med två respektive fyra procent under de sista två kvartalen av 2010. Det visar en rapport från Kommerskollegium.

Trots att läkemedelsexporten sjönk något i slutet av året står den den dock för mer än en tiondel av vår totala export, enligt Kommerskollegium, Sveriges myndighet för utrikeshandel och handelspolitik. Läkemedelsexporten ökade också under året som helhet, jämfört med föregående år.

Under 2010 utgjorde läkemedel sex procent av Sveriges varuexport och gav ett överskott på 37 miljarder kronor.

Vår bytesbalans för mediciner med omvärlden försämras dock. Läkemedlens bidrag till den så kallade nettoexporten – värdet av vad vi säljer minus värdet på det vi importerar – har stadigt minskat sedan 2006 med cirka 10 procent.

2006 var värdet av den så kallade nettoexporten för läkemedel drygt 40 miljarder kronor, förra året drygt 36 miljarder.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera