Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

MS-läkemedel återkallas omedelbart

8 mars 2018
EMA rekommenderar att MS-läkemedlet daclizumab (Zinbryta) omedelbart ska dras tillbaka från marknaden. Detta efter tolv rapporter om allvarlig hjärninflammation, varav tre med dödlig utgång. Företagen bakom preparatet beslutade redan förra veckan att återkalla läkemedlet. KOMPLETTERAD 9/3

Inga av fallen av allvarlig hjärnhinneinflammation har rapporterats i Sverige, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande nu på eftermiddagen.

EMA har gjort sitt ställningstagande efter att en preliminär granskning av tillgängliga data visat att immunreaktioner kunnat kopplas till användning av Zinbryta.

Läkemedlet kopplas också till allvarliga immunreaktioner som påverkar andra organ än hjärnan.

Förskrivare bör omedelbart kontakta patienter som får Zinbryta för att avbryta behandlingen och överväga alternativ. Patienter ska följas upp minst sex månader efter avbruten behandling.

EMA rekommenderar både en omedelbar återkallelse av läkemedlets marknadsföringstillstånd, och en indragning av de batcher som finns ute på apotek och sjukhus. Redan förra veckan beslutade företagen bakom Zinbryta, Biogen och Abbvie, att återkalla läkemedlet.

Zinbryta är inte det första MS-läkemedlet som återkallas på grund av allvarliga neurologiska biverkningar. I mars 2005 återkallades natalizumab (Tysabri) efter att två patienter fått den ovanliga, oftast dödliga virussjukdomen PML som angriper hjärnan. Läkemedlet återintroducerades senare med förhöjda säkerhetskrav.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...