Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Mobilen påminner om vaccination

27 april 2011
Det kommer allt fler läkemedelsrelaterade så kallade applikationer för Iphone och android-mobiler. Den senaste är "fästing-appen", som varnar för fästingar och påminner när det är dags för en ny vaccinationsdos.

Den nya applikationen visar vilka områden där risken för fästingöverförd hjärnhinneinflammation, TBE, är som störst. Dessutom visar den via gps vägen till närmaste vaccinationsställe och påminner om när det är dags att fylla på dosen.

Förekomsten av TBE har ökat de senaste tio åren och smittan upptäcks hela tiden på nya ställen – senast Örebro, Dalarna och Bollnästrakten. Största riskområdet är dock Södermanland, där 25 personer drabbades av TBE förra året. 40 procent av de drabbade får bestående skador i form av exempelvis huvudvärk och minnesstörningar.

På grund av den myckna snön tror bedömare att fler fästingar kan ha överlevt vintern än vanligt.

– Det kan bli ett fästingår i år med tanke på att fästingarna varit skyddade under vinterns tjocka snötäcke, säger Rolf Gustafson, medicinsk direktör på Baxter, som tagit fram den nya mobiltjänsten.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.