Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ministern prisade nya hepatit c-läkemedel

7 november 2014
Den nya folkhälso- och sjukvårdsministern ser de nya hepatit C-läkemedlen som en fantastisk utveckling, vill inte att nya läkemedel ska ”dras i långbänk” och flaggar för en ny fördelning av läkemedelskostnaderna mellan stat och landsting.

Det var på ett seminarium i LIF:s regi igår som folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S)  kommenterade aktuella läkemedelsfrågor. LIF:s sajt life-time.se refererar ministern i en artikel idag.

Den nye ministern kommenterade bland annat de nya hepatit C-läkemedlen, och såg både möjligheter och en kostnadsutmaning.

– Det är en fantastisk utveckling som ger lindring eller bot. Men samtidigt enorma kostnader där man talar om 1,5-2 miljarder kronor 2015 och kanske 3 miljarder för 2016 beroende på i vilken takt behandlingen införs. I det korta perspektivet innebär det en stor kostnad medan vinsterna kan hämtas hem någon gång i framtiden.

Från politiskt håll finns ett ansvar för att nya läkemedel ”inte dras i långbänk utan börjar användas”, sa Gabriel Wikström, och talade varmt om den nya samverkansmodellen för introduktion av nya läkemedel där TLV och SKL samarbetar.

Gabriel Wikström öppnade också, enligt life-time.se, för en ny överenskommelse om fördelningen av läkemedelskostnader mellan staten och landstingen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.