Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Många vill se generisk förskrivning trots LV:s nej

26 oktober 2015
Nästan alla tunga remissinstanser går emot Läkemedelsverket och vill se generisk förskrivning. Men E-hälsomyndigheten, som väntas få en tung roll vid en eventuell implementering, backar upp LV.

Läkemedelsverkets rapport från i våras som avvisar ett införande av generisk förskrivning har som vi skrivit tidigare väckt många reaktioner.

Redan i våras skickade berörda aktörer sina synpunkter i remissvar till verket.

Nu genomförs en andra remissrunda, denna gång har aktörerna skickat sin input till Socialdepartementet.

Svensk Farmaci har gått igenom remissvaren.

Det står klart att en klar majoritet av de tyngre instanserna är kritiska mot Läkemedelsverkets slutsats och istället förespråkar att generisk förskrivning införs.

Bland de som vill se generisk förskrivning finns Socialstyrelsen, TLV, SKL, Läkarförbundet, Nepi, FGL, Tandläkarförbundet, Sveriges Farmaceuter, Vårdförbundet och Lif. De senare argumenterar dock för ”förskrivning av utbytesgrupp” snarare än generisk förskrivning.

Den enda myndighet som backar upp Läkemedelsverket i sin slutsats är E-hälsomyndigheten. Distriktssköterskeföreningen och några av patientföreningarna gör det också.

Reumatikerförbundet, Sveriges apoteksförening och Unionen uttrycker i sina remissvar inte ett tydligt ja eller nej i frågan.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Många vill se generisk förskrivning trots att Läkemedelsverket säger nej


Annonsera och prenumerera