Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ger vägledning i grundläggande fråga

17 maj 2016
Vad är ett läkemedel? Frågan är högaktuell eftersom regeringen inom kort väntas avgöra frågan om de antroposofiska preparaten. Idag presenterar Läkemedelsverket en vägledning i begreppsdjungeln.

Ett läkemedel är en produkt som är till för att förebygga, behandla eller diagnosticera sjukdomar hos människor och djur.

Klassificeringen av produkter som antingen läkemedel eller exempelvis medicintekniska produkter och kosttillskott är dock ofta långt ifrån självklar.

Därför har Läkemedelsverket tagit fram en vägledning som både vänder sig till företag och privatpersoner. Syftet är att ge stöd så att man enklare kan ta ställning till om en produkt är ett läkemedel eller inte.

Dagens Medicins granskning av förkylningssprejerna Coldzyme och Coldfri i fjol aktualiserade att möjligheten att göra hälsopåståenden kring medicintekniska produkter är större än vad som gäller för läkemedel.

Frågan om läkemedelsbegreppets definition är högaktuell eftersom regeringen inom kort väntas ta slutlig ställning i den omtvistade frågan om de antroposofiska medlen, preparat som idag omfattas av en dispens från läkemedelslagen. I december förlängde regeringen dispensen för trettonde gången, fram till den 30 juni.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera