Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Lönngren: “Jag gillar lotten”

20 november 2017
Förre EMA-chefen Thomas Lönngren är mycket glad över att EMA hamnar i Amsterdam. Det var det bästa alternativet för EMA, säger han till Svensk Farmaci.

Svensk Farmaci ringde upp Tomas Lönngren, som var EMA:s chef mellan 2001 och 2010, för att få en kommentar till beslutet att hans tidigare myndighet ska flytta till Amsterdam.

– Jag är glad och något överraskad att man tycks ha sett till det bästa för myndigheten. Det här är det bästa möjliga utfallet för EMA. Amsterdam har legat bra till i kommissionens utvärdering och även på EMA:s egen önskelista. Det är ett bra utfall för det regulatoriska systemet. Visst är det på ett sätt tråkigt att Sverige inte nådde ända fram men min lojalitet i den här frågan ligger i första hand med min gamla myndighet, säger han.

Han pekar på att omlokaliseringen blir en tuff uppgift, oberoende vart flytten går, och poängterar att myndigheten är oberoende och finns till för alla medlemsländer.

– Troligen kommer nu en stor andel av EMA:s vetenskapliga “besättning” att flytta med, vilket är positivt. Pendling är en möjlighet vilket är en stor fördel.

Hur ser du på att lottdragning fick tillgripas för att avgöra frågan?

– Jag gillar lotten, säger Thomas Lönngren.

Även Läkemedelsindustrins EU-lobby EFPIA välkomnar beslutet att EMA hamnar i Amsterdam i en kommentar ikväll.

Läkemedelsverket gratulerar Amsterdam nu ikväll och kommenterar valet här.

Vi publicerar fler kommentarer på beslutet att EMA hamnar i Amsterdam under morgondagen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera