Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Lif: Svagare patentskydd sänder fel signaler

21 februari 2019
Det ska bli tillåtet att tillverka kopior och biosimilarer av läkemedel redan innan patentet för originalläkemedlet löpt ut, enligt ett nytt EU-beslut.

Det var i går, onsdag, som EU-ländernas ambassadörer i Bryssel beslutade om förändringar i patentskyddet för läkemedel, rapporterar Life-time som ges ut av Läkemedelsindustriföreningen, Lif.

Beslutet gör att generikaföretag kan tillverka kopior under tiden då originalläkemedel har ett så kallat tilläggsskydd, som förlänger patentskyddet inom EU i upptill fem år. De nya reglerna gäller dock bara tillverkning för export till länder utanför EU där patentet för det aktuella läkemedlet gått ut.

Den svenska regeringen har drivit på för att behålla nuvarande patentskydd men majoriteten av EU-länderna röstade ja till förändringen. Motivet är bland annat att det ska stärka läkemedelstillverkningen och utvecklingen av biosimilarer inom EU, skriver Life-time.

Enligt Anders Blanck, vd för Lif, sänder beslutet negativa signaler till företag som utvecklar nya behandlingar.

– Jag beklagar att Sverige var ett av få länder inom EU som stod upp för forskning och utveckling. För Sveriges del är det här mycket illa, när vi samtidigt pratar om att satsa på och stärka life science-sektorn. Systemet med patent är den viktigaste faktorn som får läkemedelsföretag och andra investerare att vilja och våga satsa stora ekonomiska resurser under mycket lång tid för att få fram bättre behandlingar mot svåra sjukdomar, säger Anders Blanck i en kommentar.

Men Kenneth Nyblom, vd för Föreningen för generiska läkemedel och biosimilarer, framhåller att förändringen gör att europeiska läkemedelsfabriker kan konkurrera med Asien på samma villkor och att en större andel av tillverkningen kan ske inom EU.

– Generisk konkurrens startar dagen efter patentutgång redan i dag, men då måste läkemedlen tillverkas utanför EU för att hinna nå apotekshyllorna vid patentutgången. Denna regel tvingar alltså generikaindustrin att flytta sin tillverkning utanför EU med förlorade arbetstillfällen och skatteintäkter för EU och Sverige som följd, skriver Kenneth Nyblom i en kommentar till Svensk Farmaci.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera