Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

LIF: Heinsoos utredning har för många mål

22 februari 2018
Prisutredningen behöver klargöra vilka mål som ska prioriteras högst, anser Läkemedelsindustriföreningen.

Igår, onsdag, löpte remisstiden för det första delbetänkandet i Toivo Heinsoos prisutredning ut. Läkemedelsindustriföreningen, LIF, befarar i sitt remissvar att utredningen har flera mål som kommer att stå i konflikt med varandra och framhåller särskilt att det kostar om Sverige vill ligga i framkant vad gäller nya läkemedel.

”Är låga läkemedelspriser överordnat eller ska Sverige vara ett land där läkemedelsföretag gärna investerar i forskning, utveckling och produktion?”, undrar LIF och menar att en ambition att vara ”både och” riskerar att bli ”varken eller”.

Utredningen har namnet ”Finansiering, subvention och prissättning av läkemedel – en balansakt”. Läkemedelsindustriföreningen tycker att namnet på utredningen speglar problematiken med att mål som ibland står i motsättning till varandra ska uppfyllas.

”Frågan är om det ens är möjligt att fullt ut skapa ett förutsägbart och långsiktig hållbart system med en tydlig ansvarsfördelning mellan stat och landsting, med god tillgång till befintliga och nya effektiva läkemedel till en rimlig kostnad, där användningen av läkemedel är jämlik, patientcentrerad och kostnadseffektiv ur ett samhällsperspektiv och där läkemedelskostnaderna hålls på en rimlig nivå, samtidigt som förutsättningarna för forskning och innovation till nytta för patienterna är goda.”

I remissvaret framhåller branschorganisationen att regeringen i regeringsförklaringen uppgav att tillgången till de mest avancerade behandlingsmetoderna ska öka. LIF anser att den höga ambitionsnivån saknas i delbetänkandet. Föreningen påpekar att helt nya typer av komplexa behandlingar är på väg och nämner bland annat cell- och genterapi där det på senare tid har skett stora genombrott.

Svensk Farmaci har tidigare skrivit om Konkurrensverkets remissvar som istället framhåller prispress som ett viktigt mål.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...