Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Landstingsveteran får unik roll

Som enda landsting i landet har Jönköping beslutat att sköta läkemedelsförsörjningen till vården helt i egen regi. Hans Gränefält är mannen som får ansvaret för den unika förändringen.

Hans Gränefält, 65, var under tolv år fram till 2009 sjukvårdsdirektör för sjukvårdsområdet Höglandet i Jönköpings län. Sedan dess har han varit verksam på landstingets kansli i Jönköping.

Han är ekonom och är rutinerad i landstinget där han varit verksam sedan 1973.

Nu får han en unik yrkesroll i Läkemedelssverige som projektledare för läkemedelsförsörjningen i det enda landstinget i landet som valt att sköta densamma i egen regi.

Skiftet från Apoteket Farmaci till egen regi sker den 1 november 2013.

Det innebär bland annat att sjukhusapoteken i Jönköping, Värnamo och Eksjö övergår till landstinget och att de cirka 20 anställda där därmed byter arbetsgivare.

Sedan en tid finns en överenskommelse mellan landstinget och Apoteket Farmaci om att det blir en ren så kallad verksamhetsövergång nästa år.

Beslutet om egen regi är delvis en följd av att inga anbud inkom i den upphandling som avslutades tidigare i år.

– Vi hade ändå kunnat gå vidare och föra diskussioner med någon extern aktör, men det hade antagligen inte blivit en billig lösning. Att ta över själva var långt ifrån främmande för oss. Det finns många fördelar med att äga hela processen själv, sa Lars Abrahamsson, sektionschef på Landstinget i Jönköpings län, till Svensk Farmaci i maj i år.

Svensk Farmaci ringde upp den nytillsatte projektledaren Hans Gränefält.

Hur ser du på uppdraget, vilka är de stora utmaningarna?

– Man kan se det som att vi gör något först, något som andra landsting eventuellt också kan komma att vilja göra framöver. Vi ser flera fördelar, vi blir ju mer än förut ägare till hela läkemedelsprocessen och får kontroll på läkemedelssortimentet i dess helhet. Vi får också möjlighet att testa nya idéer och funderingar. Ambitionsnivån är också att göra effektivitetsvinster i läkemedelskedjan men de vinsterna är inte bevisbara i förväg, säger Hans Gränefält.

Hur går förberedelserna?

– Det som kräver mest tid nu handlar om IT-system, beställarstöd på vårdavdelningar och lagerhanteringsystem. Man kan se det som att vi idag har ett centralt sjukhusapotek med decentraliserade funktioner. Den strukturen kommer vi att behålla, sjukhusapoteket blir navet för läkemedelsförsörjningen. Det gäller även försörjningen av vårdcentralerna, men här kan det finnas en möjlighet att vi anlitar en extern aktör.

Jönköpings läns landsting har i nuläget ett tiotal apotekare på anställningslistan.

Mest läst