Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelsverket vill ha in alla covid-19-biverkningar

24 april 2020
Alla misstänkta biverkningar som uppstår vid behandling av patienter smittade av det nya viruset SARS-CoV-2 ska rapporteras in till Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket efterlyser alla misstänkta läkemedelsbiverkningar som kan ha en koppling till sjukdomen covid-19. Eftersom sjukdomen är helt ny är det viktigt att samla kunskap om hur den kan påverka andra läkemedelsbehandlingar, skriver Läkemedelsverket i ett meddelande på sin webbplats.

Det finns ännu inga läkemedel godkända mot covid-19 utan alla läkemedel som används för behandling av sjukdomen används inom ramen för kliniska prövningar eller förskrivs off label. Kunskapen om det nya viruset SARS-CoV-2 och sjukdomen covid-19 är fortfarande begränsad. Det gäller även de biverkningar och interaktioner med andra läkemedel som kan uppstå vid behandling. Både sjukvårdpersonal och patienter kan bidra till att öka kunskapen genom att rapportera alla misstänkta biverkningar av läkemedel som används i samband med covid-19, anger Läkemedelsverket.

– De kliniska studier som genomförs av olika läkemedel mot covid-19 är mycket viktiga, men behöver kompletteras med biverkningsrapportering för att ge en bredare kunskap om ett läkemedels säkerhetsprofil, säger Veronica Arthurson, enhetschef vid Läkemedelsverket.

Länkar till biverkningsrapporteringen finns på Läkemedelsverkets webbplats >>

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera