Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedelsverket receptbelägger diklofenak

5 november 2019
Diklofenak i tablett- och kapselform kommer att receptbeläggas från den 1 juni nästa år. Det har Läkemedelsverket beslutat.

Diklofenak, som tillhör gruppen NSAID-läkemedel, har länge följts av läkemedelsmyndigheterna i EU eftersom det visat sig ha en liten ökad risk för hjärtkärlbiverkningar jämfört med andra NSAID. Från och med i sommar krävs recept för att köpa tabletter och kapslar med diklofenak, efter beslut av Läkemedelsverket.

I en studie som publicerades förra året såg man en ökad risk för förmaksflimmer, stroke, hjärtsvikt, hjärtinfarkt och död på grund av hjärtkärlsjukdom även vid lägre doser av diklofenak (mindre än 100 mg/dygn) och kortare behandlingstid.

– Den nya studien ger stöd för att den ökade risken för hjärtkärlbiverkningar som man känt till sedan tidigare även finns vid lägre doser och vid korttidsanvändning. Beslutet att receptbelägga diklofenak ökar säkerheten för patienten genom att läkare dels kan informera om riskerna och dels kan göra en helhetsbedömning av om det föreligger risk för hjärtkärlpåverkan, säger Paulina Tuvendal, klinisk utredare på Läkemedelsverket i ett uttalande.

Riskgrupper som ska undvika läkemedlet är patienter med hjärt-kärlsjukdom, cirkulationsproblem och de som drabbats av stroke eller hjärtattack. Även personer som har högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden, diabetes eller är rökare ska bara använda diklofenak ”efter noggrant övervägande”. Riskerna för hjärtkärlbiverkningar gäller dock inte produkter med diklofenak som används på huden.

Vid egenvård rekommenderas andra smärtstillande preparat som paracetamol, ibuprofen eller naproxen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.