Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Läkemedel mot neonatal diabetes får grönt ljus

26 februari 2018
För första gången är ett läkemedel mot neonatal diabetes på väg att godkännas inom EU.

Idag finns inget godkänt läkemedel mot den allvarliga sjukdomen neonatal diabetes. Sjukdomen är mycket ovanlig, i det nationella barndiabetesregistret i Sverige registrerades endast 16 fall mellan åren 2004 och 2011. Sjukdomen som debuterar före sex månaders ålder är livshotande då barnen kan drabbas av ketoacidos. Det händer att neonatal diabetes förväxlas med typ 1-diabetes, men typ 1-diabetes debuterar sällan lika tidigt.

Nu rekommenderar det europeiska läkemedelsverket EMA:s vetenskapliga kommitté läkemedlet Amglidia för godkännande som det första läkemedlet mot sjukdomen. Amglidia är en ny formulering av det redan godkända diabetesläkemedlet glibenklamid.

Idag används glibenklamid off label vid nyföddhetsdiabetes. Tabletterna som egentligen är avsedda för vuxna krossas och späds ut med vatten innan de ges till barnen med sjukdomen. EMA påpekar i ett pressmeddelande att det riskerar att leda till administreringsfel så att barnet får för hög eller för låg dos och framhåller att Amglidia därför uppfyller ett tydligt medicinskt behov.

Beslut om godkännande fattas av EU-kommissionen. EMA:s kommitté för särläkemedel ska också ta ställning till om läkemedlet ska berättigas tio års marknadsexklusivitet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...