Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Lagändringar öppnar
för bättre uppföljning

6 februari 2017
I torsdags antog regeringen en lagrådsremiss som ska göra Socialstyrelsens läkemedelsregister mer användbart.

Socialstyrelsens läkemedelsregister skapades efter omfattande debatt på 00-talet och är en av de största befolkningsbaserade läkemedelsdatabaserna i världen.

Som vi skrev i en artikel i slutet av januari antog regeringen förra veckan en lagrådsremiss kopplad till den föregående (Wallström/Stenberg) apoteksutredningens betänkanden.

Förändringarna innebär bland annat att uppgifter från receptregistret nu ska kunna behandlas i Socialstyrelsens läkemedelsregister även för ändamålen uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring inom hälso- och sjukvårdsområdet.

Uppgift om förskrivningsorsak ska kunna överföras från receptregistret till Socialstyrelsen och läkemedelsregistret föreslås få användas till uppföljning av enskilda läkemedels effekter och eventuella biverkningar.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2018.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

2 svar till Lagändringar öppnar
för bättre uppföljning


Annonsera och prenumerera