Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kriminalvården får
inte teckna dosavtal

13 oktober 2016
Offentliga upphandlingar av dos har blivit synonymt med segdragna juridiska processer. Kriminalvården hann inte ens fatta beslut i sin aktuella upphandling innan en ansökan om överprövning från Apotekstjänst nådde förvaltningsrätten.

Apotekstjänst AB har överklagat en lång rad offentliga upphandlingar av dosläkemedel genom sin advokat Einar Wanhainen på byrån Grönbergs.

Senast i raden är Kriminalvårdens aktuella upphandling av tjänsten, som avser leveranser med start nästa höst.

I detta fall hann myndigheten inte ens fatta sitt tilldelningsbeslut innan en ansökan om överprövning nådde Förvaltningsrätten i Linköping.

Apotekstjänst anser att det var fel att upphandlingen görs av Kriminalvårdens egen organisation, eftersom myndigheten är motpart till Apotekstjänst i en annan pågående domstolsprocess. Därmed riskerar Apotekstjänst att inte behandlas likvärdigt med övriga anbudsgivare, anser företaget. Bolaget anser också, bland annat, att förfrågningsunderlaget är alltför otydligt.

Rätten godkände det ena av Apotekstjänsts yrkanden och har tills vidare utfärdat en avtalsspärr för Kriminalvården (det andra yrkandet gällde att upphandlingens kulle tas om) tills dess att saken är avgjord.

Kriminalvården har lämnat in ett yttrande där man bestrider Apotekstjänsts begäran om överprövning.

För närvarande är det Uppsalabaserade Svensk Dos AB som levererar dosläkemedel till Kriminalvården.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.