Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Krafttag krävs mot läkemedelsbrist i EU

22 november 2012
De europeiska apoteksägarnas EU-lobby PGEU kräver krafttag från EU, regeringar, grossister och producenter för att avhjälpa den tilltagande läkemedelsbristen i många EU-länder.

PGEU har gjort en undersökning bland sina medlemmar, som visar att problemet tycks öka i princip alla EU-länder. Bara i Storbritannien rapporteras över nu en miljon ”supply failures” årligen, enligt PGEU.

Bristproblematiken tycks gälla de flesta läkemedelstyper, från komplexa kemoterapeutiska preparat till acetylsalicylsyra. Europeiska patienter som traditionellt varit vana vid en tillförlitlig läkemedelstillgång, har nu svårt att förstå varför deras läkemedel inte finns att tillgå, skriver PGEU.

PGEU:s generalförsamling hölls denna vecka i Bryssel, och där antogs ett uttalande som kräver handling från EU-institutioner, regeringar och aktörer i leveranskedjan.

– Det här är ett växande problem inte bara i EU utan i hela världen. Det påverkar såväl rika som fattigare EU-länder. Orsakerna till problemen är många och måste angripas, men det finns några åtgärder som kan förbättra läget för patienterna kortsiktigt, säger John Chave, PGEU:s generalsekreterare, i ett pressmeddelande.

– Det handlar till exempel om att förbättra kommunikationen om läkemedelsbrist mellan aktörerna i leveranskedjan, och ställa ökade krav på dessa aktörer. Det är också viktigt att apotekarna ges möjlighet att lämna ut alternativa läkemedel när det är absolut nödvändigt. Det är hög tid att regeringarna i EU inser att det här problemet är verkligt, och att man vidtar åtgärder utifrån det.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.