Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kraftig ökning
av läkemedelskostnader

13 april 2016
De totala kostnaderna för läkemedel mätt som AUP ökade med hela 6,3 procent i fjol. Regeringen utökade budgetposten för läkemedelsförmånen med drygt 1,8 miljarder kronor i vårändringsbudgeten som presenterades idag.

Ökningen av läkemedelskostnaderna (AUP) på 6,3 procent 2015, som framgår av Socialstyrelsens läkemedelsstatistik för 2015 som presenterades igår, är den största på många år.

En faktor som kan förklara delar av utvecklingen är de nya hepatit C-läkemedlen. Kostnaden för förskrivna hepatit-C läkemedel 2015 uppgick till 1,5 miljarder kronor i fjol, enligt Socialstyrelsens statistiksammanställning.

Den ökade kostnadsbilden för läkemedel får till synes konsekvenser i den vårändringsbudget som finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade idag.

Här föreslår regeringen att statens utgifter för läkemedelsförmånerna ökas med drygt 1,8 miljarder kronor.

Vi skriver mer om regeringens budgetförstärkning avseende läkemedelsförmånen i en uppföljande artikel inom kort.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.