Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kosttillskott innehåller läkemedel

21 mars 2011
I en ny rapport varnar Läkemedelsverket och Livsmedelsverket för att vissa kosttillskott innehåller läkemedel. Innehållet framgår inte heller av förpackningarna.

De bägge myndigheterna har tillsammans granskat 43 olika kosttillskott och i dem funnit ämnen som acetylcystein (slemlösande läkemedel) och GABA (en signalsubstans). I fler fall framgick det inte av förpackningarna vad produkterna innehöll.

– Innehållet av läkemedelssubstanser kan leda till biverkningar som i detta sammanhang är svåra att spåra om innehållet inte deklarerats tydligt, säger Bo Bergman, läkare vid Läkemedelsverket, i ett pressuttalande.

Åtta av de 43 kosttillskotten innehöll substanser som gör att de skulle kunna klassificeras som läkemedel. Dessutom såldes flera av dem med oseriösa påståenden, exempelvis att de förebygger cancer och dämpar herpesinfektioner. Endast två av de drygt fyrtio förpackningarna uppfyllde kraven på märkning.

Samtliga kosttillskott hade köpts in från svenskspråkiga webbsidor.

– Av det vi sett i vår undersökning verkar det som att internetförsäljning av kosttillskott i stor utsträckning är oseriös, säger Inger Andersson, generaldirektör på Livsmedelsverket.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera