Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Stor underrapportering av läkemedelsbiverkningar

10 oktober 2016
Cirka 40 procent av patienterna på Karolinska universitetssjukhusets akutmottagning hade minst en möjlig läkemedelsbiverkning i en ny observationsstudie. Men knappt några biverkningar rapporterades till Läkemedelsverket.

Hur vanliga är egentligen läkemedelsbiverkningar? I en aktuell studie från Karolinska universitetssjukhuset i Solna har forskare försökt besvara frågan när det gäller patienter på sjukhusets akutmottagning.

I studien inkluderades 706 patienter som besökt akuten mellan september 2008 och september 2009. Ungefär 40 procent eller 284 av patienterna hade minst en möjlig läkemedelsbiverkning.

Ålder och antal läkemedel var faktorer som var associerade med en förhöjd risk för läkemedelsbiverkningar, men patienternas kön saknade betydelse för risken att uppvisa en biverkning.

Vanligast var kardiovaskulära biverkningar, följt av elektrolytrubbningar och blödningar. Nära en femtedel av patienterna lades in i slutenvården helt eller delvis på grund av biverkningssymtom. Men endast en minoritet av dessa allvarliga biverkningar kunde ha undvikits genom ett större riskmedvetande, skriver forskarna.

Enligt Läkemedelsverkets föreskrift LVFS 2012:14 ska ”den som bedriver verksamhet inom hälso- och sjukvården snarast rapportera samtliga misstänkta biverkningar av läkemedel till Läkemedelsverket”.

Men helt uppenbart fungerar det inte som det är tänkt enligt föreskriften. Underrapporteringen av biverkningar till verket var i den aktuella studien 99 procent.

Studien finns att läsa på amerikanska National Institutes of Healths tjänst PubMed.

En av forskarna bakom studien, den kliniska farmakologen Diana Rydberg, har intervjuats om resultaten på SLL:s sajt Janusinfo.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera