Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Knölig upphandling gav ovisshet för anställda

26 augusti 2015
Apotek Hjärtat glömde skicka in ett dokument och försvann tidigt från försörjningsupphandlingen i Landstinget i Kalmar län. 15 anställda svävade i ett halvår i ovisshet om sin framtid - och då sade tre av dem upp sig.

Förra veckan uppmärksammade vi här på sajten den otrygga arbetssituation som många farmaceuter hamnar i när landstingen upphandlar sin läkemedelsförsörjning.

Den nyss avslutade upphandlingen av läkemedelsförsörjningstjänster i Landstinget i Kalmar län kan tjäna som typexempel.

I ett tidigt skede diskvalificerades den befintliga leverantören, Apotek Hjärtat, eftersom de glömt att skicka med ett av de papper som krävdes.

– Som leverantör får man bara inte missa en så himla enkel sak som att skicka med ett dokument, för du får inte komplettera en sådan sak. De gjorde bort sig, säger Anna Ersson, upphandlare på landstinget.

Nu spelade det i praktiken ingen roll eftersom Hjärtat inte lämnade det bästa anbudet, men det illustrerar hur sårbart systemet är  – vips är en arbetsgivare som har många befintliga anställda på plats borta ur leken.

Bäst anbud lämnade istället Apoex tätt följt av Kronan. Kronan överklagade dock med argumentet att Apoex hade glömt att ange underleverantörer för städning av lokalerna.

Som så ofta när det gäller överklaganden handlar det om en teknikalitet utan egentlig påverkan på uppdraget.

Förvaltningsdomstolen friade, men under mer än sex månaders tid svävade de 15 anställda inom Hjärtat i Kalmar i ovisshet kring vem som egentligen skulle ta över.

Under den tiden passade tre av dem på att säkra sin framtid genom att hitta nya jobb och säga upp sig.

Något som i sin tur ställde till det rejält för Hjärtat, som ju fortfarande har kontrakt på att utföra tjänsterna till årsskiftet. Det går knappast att nyrekrytera personal till ett uppdrag som man nyss har förlorat.

– Då får man göra överenskommelser och ge morot inom rimliga gränser, någon sådan slags deal, säger Karin Gummesson, ordförande i Sveriges Farmaceuters akademikerförening på Hjärtat.

Men även om det kan gå att förhandla sig till hög ersättning för att stanna kvar är det knappast den situation som de anställda önskar sig.

Istället förordar många ett landstingsövertagande och den stabilitet som det ger.

– Det är positivt om landstingen inser att de kan anställa och driva det här själva. Det kanske blir lite stökigt initialt, men sedan lugnar det ner sig, säger Karin Gummesson.

Läs mer om landstingsupphandlingarnas effekter på arbetssituationen i kommande artiklar och i Svensk Farmaci nr 4 som kommer ut denna vecka.

BASFAKTA/ ARBETSRÄTT VID UPPHANDLING

Vid vinst av en upphandling kan den nya arbetsgivaren tillsammans med facket definiera en så kallad verksamhetsövergång. Det sker när den nya organisationen och verksamheten är snarlik den tidigare. Då behåller den anställde sin tjänst, lön och inarbetade tjänsteår. Väljer dock den nya arbetsgivaren att organisera arbetet på ett nytt sätt så kan det uppstå en situation av arbetsbrist och den anställde kan bli uppsagd.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera