Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kliniska apotekare
i syd breddar arbetet

22 januari 2016
Ängelholms sjukhus är ett av landets apotekartätaste sjukhus – här arbetar tre apotekare gentemot fem avdelningar och en minnesmottagning. Inom kort breddas deras arbete till en vårdcentral med äldremottagning.

De kliniska apotekarna i Ängelholm är anställda på enheten för kognitiv medicin. Här genomförs bland annat minnesutredningar och även i dessa är apotekarna delaktiga.

Apotekarna ingår i det treåriga jätteprojektet Hälsostaden i Ängelholm där sjukhus, primärvård och kommunal äldreomsorg samlats i en förvaltning med gemensam budget. Satsningen startade hösten 2013, men apotekare har funnits på sjukhuset ända sedan 2009.

Huvudfokus ligger på läkemedelsgenomgångar.

– Vi arbetar enligt den så kallade Skånemodellen och har vid sidan om det flera nytänkande projekt. I ett större projekt på minnesmottagningen tittar vi nu exempelvis på patienternas antikolinerga börda, berättar Karin Tunér, en av apotekarna på Ängelholms sjukhus.

Inom kort är det tänkt att de tre apotekarna delvis även ska arbeta på en vårdcentral i Ängelholm som har en äldremottagning.

– Det är lite oklart exakt när det kan starta. Får vi som vi vill kommer det att handla om en heltid i öppenvården. I början kommer vi att arbeta på den vårdcentral som finns inom Hälsostaden, men förhoppningsvis kan det längre fram utökas till fler vårdcentraler, säger Karin Tunér.

Nyligen genomförde apotekarna i Ängelholm en granskning av läkemedelslistor, som visade på en hög frekvens av fel i listorna. Felen uppstod ofta när patienter flyttades mellan olika vårdinrättningar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.