Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Kalmar först ut i andra rundan

3 oktober 2014
Landstinget i Kalmar län är först i landet med att upphandla sjukvårdens läkemedelsförsörjning en andra gång. Apotek Hjärtat, som sköter uppdraget idag, hoppas få fortsätta.

I fredags publicerade landstinget ett förfrågningsunderlag på sin hemsida. Landstinget blev därmed först i landet att starta en andra upphandling av tjänster relaterade till vårdens läkemedelsförsörjning.

Redan 2010 upphandlade Kalmar tjänsterna tillsammans med Blekinge och Kronoberg, och valet föll på dåvarande Vårdapoteket som numera är en del av Apotek Hjärtat.

Nu väljer Kalmar alltså att upphandla tjänsterna på egen hand, före de andra landstingen.

– Det är ett strategiskt ställningstagande som vi tagit efter att ha gjort en grundläggande analys av frågan, säger Anna Ersson, ansvarig upphandlare på Landstinget i Kalmar län.

Nuvarande avtal men Hjärtat går ut först den 1 december 2015.

– För en gångs skull kan man säga att vi befinner oss i rätt fas. Om vi skulle få in en helt ny aktör är det något som kräver förberedelser. Dessutom är en god framförhållning ett sätt att ta höjd för eventuella överklaganden.

Kalmars nya upphandling omfattar tillhandahållande av läkemedel, läkemedelsnära produkter samt tillverkning av cytostatika och radiofarmaka ”till av landstinget drivna vårdinrättningar eller vårdinrättningar med vilka landstinget har avtal”.

Landstinget kan räkna med åtminstone en anbudsgivare.

Enligt Tony Rydberg, chef för Apotek Hjärtats affärsområde Vård och omsorg, är det ingen hemlighet att bolaget är intresserat av att fortsätta i Kalmar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.