Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Jerker Fick får miljöpris

1 februari 2016
Läkemedelsföretaget Recipharms miljöpris International Environmental Award tilldelas Jerker Fick, apotekare och docent på Institutionen för kemi vid Umeå universitet. Han får priset för sin forskning om läkemedels miljöeffekter.

2016 går miljöpriset till Jerker Fick, som är den första svenska enskilda forskare som får utmärkelsen.

– Det är mycket uppmuntrande att Recipharm tar miljöfrågorna på så stort allvar. Med priset uppmärksammar man hur forskning som min kan öka intresset för vilken påverkan som läkemedel har på omgivningen, så att vi tillsammans kan skydda miljön från oönskade effekter, säger han i ett pressmeddelande.

I motiveringen lyfts att Jerker Fick har genom ett målmedvetet arbete demonstrerat inte bara i laboratorieskala utan även i storskaleförsök, hur läkemedel påverkar miljön. En viktig aspekt av detta är hur antibiotikaresistens kan uppstå hos mikroorganismer kring vattenproduktionsanläggningar, men även hur fiskars normala beteende störs ut av läkemedelsrester.

– Jerker Ficks tvärvetenskapliga förhållningssätt och hans forskning om en cocktail av organiska föroreningar och deras långsiktiga verkan hjälper oss att förstå vilken miljöpåverkan som läkemedel har, säger Lars Backsell, styrelseordförande för Recipharm.

– Både Ficks artiklar i ansedda vetenskapliga tidskrifter och hans mer populärvetenskapliga verk har ökat medvetenheten hos såväl forskare som lekmän om den här komplexa frågeställningen, fortsätter Lars Backsell.

Miljöpriset delas ut för åttonde gången och går till en person eller organisation för att uppmuntra och inspirera bästa praxis och innovation, främja goda exempel, samt uppmuntra dialog kring miljöfrågor med läkemedelsindustrin.

Priset utgörs av 3 000 Euro, en glasstatyett och ett diplom.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Jerker Fick får miljöpris


Annonsera och prenumerera