Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Janssen tecknar vaccinavtal med EU

9 oktober 2020
EU:s tredje vaccinavtal är färdigt och ger medlemsländerna möjlighet att köpa 200 miljoner doser av Janssens covid-19-vaccin med option på ytterligare 200 doser.

Johnson & Johnson-ägda Janssen är det tredje vaccinföretag som nu tecknar ett avtal om att leverera covid-19-vaccin till EU:s medlemsländer. Det nya avtalet innebär att medlemsstaterna får köpa 200 miljoner doser av Janssens vaccin JNJ-78436735 om och när det blivit godkänt av de europeiska myndigheterna. Dessutom innehåller avtalet möjligheten att köpa ytterligare 200 miljoner doser vid behov.

Janssens vaccin är precis som Astrazeneca och universitet i Oxfords vaccin ett adenovirusvektorvaccin. Det är byggt på samma plattform som deras nyligen godkända ebolavaccin samt deras vaccinkandidater mot hiv och zika-virus.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. Foto: CC.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen. Foto: CC.

EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, säger så här om avtalet i ett uttalande från EU-kommissionen.

– När nu coronaviruset sprider sig på ett oroande sätt över Europa är det viktigt att snabbt komma fram med ett vaccin. Jag är glad att vi har lyckats komma överens med Johnson & Johnson om att få köpa vaccin för 200 miljoner människor. Detta är vårt tredje kontrakt med en tillverkare. Vårt mål är att förse EU-medborgarna med säkra och effektiva vaccin så snart det är möjligt.

EU-kommissionen har redan tecknat avtal med Astrazeneca och Sanofi/Glaxosmithkline och håller på och förhandlar med tillverkarna Curevac, Biontech och Moderna.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.