Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Janssen pausar sina covid-vaccinstudier

13 oktober 2020
Janssen pausar samtliga covid-vaccinstudier sedan en deltagare i den stora fas III-studien Ensemble har drabbats av en sjukdom som kan ha ett samband med vaccineringen.

Johnson & Johnson meddelar i ett pressmeddelande att de gör en temporär studiepaus i dotterbolaget Janssens samtliga studier av covid-19-vaccinkandidater inklusive den stora fas III-studien Ensemble som startade för bara tre veckor sedan. Anledningen är att en studiedelatagare i Ensemble-studien har drabbats av en ”oförklarad sjukdom” som skulle kunna vara en allvarlig biverkan av vaccinet. Studieprotokollet kräver då att studierna pausas medan sjukdomen undersöks av dels av en oberoende säkerhetskommitté och dels av företagets egna läkare för att kunna avgöra om händelsen kan ha ett samband med vaccineringen.

Janssens vaccinkandidat, JNJ-78436735, är ett adenovirusvektorvaccin precis som Astra Zenecas och universitet i Oxfords vaccinkandidat. De stoppade sin vaccinstudie i början av september på ett liknande sätt, men har nu återupptagit vaccineringen överallt utom i USA där myndigheterna fortfarande undersöker fallet.

På samma sätt som Astra Zeneca gjorde då betonar Johnson & Johnson nu att det inte är ovanligt med den här typen av säkerhetsstopp i kliniska studier och lägger till att de kommer att vara transparenta genom hela den kliniska utvecklingsprocessen när det gäller vad som händer med deras vaccinkandidat.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.