Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Industri och akademi samarbetar i stort projekt

18 mars 2011
Avancerad gen- och datateknik används för att ta fram ny cancerdiagnostik. Ett stort antal forskare ingår i projektet, som drivs av både läkemedelsföretag och universitet.

Läkemedelsindustrin och universitet går samman i ett stort europeiskt forskningsprojekt för att ta fram nya sätt att diagnosticera främst tarmcancer. Totalt 60 forskare från olika europeiska länder ingår i det femåriga samarbetet OncoTrack, som leds av Bayer Healthcare Pharmaceuticals och Max Planck-institutet för molekylärgenetik i Berlin.

Utmaningen som forskarna står inför är att hitta metoder för att diagnosticera såväl typ av tumör som vilket stadium den befinner sig i. Om de lyckas kan läkemedelsbehandlingen anpassas bättre till patienten och behandlingsresultaten förbättras.

– Nyckelfaktorn i detta sammanhang är att få fram tumörspecifika markörer för att förbättra diagnostiken och det är tekniker och datamodeller för att göra just det som ska utvecklas inom projektet, säger professorn i molekylär medicin Ulf Landegren vid Rudbecklaboratoriet, som deltar i projektet.

Forskarna ska använda gensekvenseringsteknik och proteinanalyser som utvecklats i Uppsala.

– Ett sådant här samarbete mellan akademi och industri är avgörande för att ta sig an den komplicerade uppgiften att använda storskalig genanalys som grund för att välja rätt behandling för cancer och även för att utveckla nya läkemedel och behandlingsregimer, säger Mats Nilsson, professor i molekylär diagnostik, som också ingår i den svenska forskningsgruppen

Forskargrupper från Tyskland, Frankrike, England och Österrike deltar också i diagnostikprojektet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.