Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Indragning av Ventoline Diskus från Orifarm

2 mars 2018
Orifarm uppmanar patienter som fått det luftrörsvidgande läkemedlet Ventoline Diskus från två specifika batcher att uppsöka valfritt apotek för att byta ut defekta produkter. Cirka 2 700 förpackningar ska ha sålts i Sverige.

Indragningen gäller endast Orifarms Ventoline Diskus 0.2 mg/dos inhalationspulver med batchnummer 786F00 och 786F01 och med utgångsdatum maj 2019.

De defekta tillverkningssatserna var tillgängliga för försäljning från den 19 september till den 13 oktober 2017 på apotek, meddelar Läkemedelsverket.

Orsaken till indragningen är att ett tillverkningsfel gjort att doseringen i inhalatorn blivit felaktig och inte stämmer överens med vad som anges på förpackningen. Felet kan leda till att läkemedelsdosen uteblir.

“Då Ventoline är ett akutläkemedel som kan vara livräddande vid astmaanfall är det av avgörande vikt att användaren kan vara säker på att inhalatorn faktiskt avger doser som förväntat”, skriver Läkemedelsverket.

Den aktuella defekta tillverkningssatsen har parallellimporterats till Sverige från Holland. Drygt 2 700 förpackningar har sålts i Sverige. Patienter som har en förpackning av de aktuella tillverkningssatserna hemma uppmanas att uppsöka valfritt apotek och byta ut den mot en ny Ventoline Diskus.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...