Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“Ibuprofen bör
bara säljas på apotek”

17 mars 2017
En dansk studie som publicerades i veckan i European Heart Journal pekar på en koppling mellan vanliga smärtstillare och hjärtstopp. Ibuprofen och diklofenak bör inte säljas receptfritt annat än på apotek och i låga doser och begränsade mängder, säger forskarna bakom studien.

Allt sedan den dramatiska indragningen av COX2-hämmaren rofecoxib (Vioxx) 2004 har frågan om NSAID-läkemedlens hjärt-kärlprofil varit aktuell.

Flera observationsstudier och metaanalyser på 2000-talet har visat att hjärt-kärlrisken inte tycks vara begränsad till COX2-hämmarna, utan också i olika grad gäller för traditionella NSAID-medel.

Diklofenak har exempelvis varit föremål för säkerhetsutredningar av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA och fått skärpta varningstexter.

I höstas publicerades en jätteanalys i British Medical Journal, BMJ, baserad på fem europeiska hälsodatabaser med data från över 37 miljoner människor. Studien bekräftade att NSAID-användning är associerad med en förhöjd risk för hjärtsvikt.

Den senaste i raden av studier på området kommer från danska forskare och publicerades i veckan i European Heart Journal, som också skrev ett pressmeddelande om resultaten. Studien refereras också bland annat av brittiska Guardian.

Den registerbaserade studien undersökte en eventuell koppling mellan intag av NSAID-smärtstillare och risken för hjärtstopp.

Samtliga fall av hjärtstopp utanför sjukhus i Danmark mellan 2001 och 2010 ingick i analysen. Parallellt insamlades data för uthämtade receptförskrivna NSAID-läkemedel på danska apotek från 1995 och framåt.

En så kallad case-time-control-design användes sedan för att undersöka en eventuell koppling.

Enligt studien var intag av ibuprofen kopplat till en 31-procentig riskökning, medan diklofenak var kopplat till en 50 procent högre risk.

– Dessa läkemedel bör inte säljas i mataffärer eller på bensinstationer där det inte finns tillgång till professionell rådgivning. Receptfria NSAID bör bara säljas på apotek, i begränsade mängder och i låga doser, säger Gunnar Gislason, professor i kardiologi vid universitetssjukhuset Gentofte i Köpenhamn, i pressmeddelandet från European Heart Journal.

För mindre använda NSAID i Danmark som naproxen, celecoxib and rofecoxib sågs ingen riskökning, enligt forskarna sannolikt på grund av låga antalet händelser i studien.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera