Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Hon vill att naloxonet ska flöda i Region Skåne

11 juni 2018
Efter många turer är Stockholm och Skåne först i landet med att dela ut naloxon-nässpray till personer som missbrukar heroin eller andra opioider. Svensk Farmaci ringde upp Pernilla Isendahl, projektledare för satsningen i Skåne, som idag höll sin första patientutbildning.

Förra veckan fick Region Skåne slutligt klartecken för utdelning av naloxon-nässpray. Läkemedlet kan därmed delas ut vid regionens fyra sprutbytesenheter och 18 LARO-mottagningar (läkemedelsassisterad rehabilitering för opioidberoende).

Personer som befinner sig i riskzonen erbjuds parallellt utbildning i hur man bör agera vid opioidöverdoser.

Pernilla Isendahl, projektledare för Naloxonprojektet, höll idag, måndag, sin första utbildning av patienter/brukare på en av mottagningarna.

– Det är en mycket praktiskt inriktad utbildning. Vi trycker på saker som att man inte bör ta droger ensam, att man ska instruera personer i sin närhet var naloxonet finns och hur man gör för att använda det vid en eventuell överdos, berättar hon.

Utdelning av naloxon sker sedan länge i många andra länder, exempelvis USA, Danmark och Norge.

– Vi har tagit intryck av den danska arbetsmodellen, men satt vår prägel på den, säger Pernilla Isendahl.

Totalt är 2 500 personer inskrivna på de aktuella mottagningarna, och Pernilla Isendahl tror att förutsättningarna att nå ut är stora.

– Vi har en bra infrastruktur och jag tror vi kan nå ut snabbt och brett. Vi vill att Skåne ska flöda i naloxon. Vi har ju en bedrövlig statistik i Sverige när det gäller narkotikarelaterad dödlighet. Nu får vi en möjlighet att rädda liv där överdoserna sker, säger hon.

Varför har det dröjt så länge att få till utdelning av naloxon i Sverige?

– Det har haft med lagstiftningen att göra. Det faktum att den som får läkemedlet ordinerat inte kan ta det själv vid en överdos, då är man ju medvetslös, har till exempel varit en juridisk kullerbytta. Men nu är frågan utredd och lagändringar genomförda, säger Pernilla Isendahl.

I fjol snabbutreddes frågan av Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, och i februari i år aviserade regeringen sin satsning på ett naloxonprogram.

Även Stockholms läns landsting har sedan några veckor inlett utdelning av naloxon-nässpray.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera

Månadens fråga

Sveriges Farmaceuter driver på för att dosläkemedel ska lämnas ut på apotek — och bara i undantagsfall på exempelvis bensinmackar. Håller du med?

Loading ... Loading ...