Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Medicin mot hiv kan ge bot mot malaria

3 maj 2011
Brittiska forskare har upptäckt varför läkemedel mot hiv har en effekt mot parasitsjukdomar som malaria och leishmania, vilka drabbar miljontals människor varje år.

Forskare har länge vetat att mediciner som används mot hiv kan döda sjukdomsframkallande parasiter i blodet. Nu hävdar forskare vid brittiska Cardiff University att det vet hur det går till, enligt en studie som publicerats i The FASEB journal. Bromsmedicinerna mot hiv påverkar ett särskilt protein som är kopplat till parasiterna, kallat Ddi 1.

– Befolkningen i utvecklingsländerna exponeras för parasitsjukdomar som leishmania och malaria som dödar miljoner människor, så det finns ett starkt och akut behov av nya och effektiva läkemedel för att behandla dessa sjukdomar, säger Colin Berry, en av forskarna bakom studien, i ett pressuttalande.

Forskarna hoppas att kunskapen om hur bromsmediciner mot hiv påverkar proteinet Ddi 1 ska leda till helt nya mediciner mot bland annat malaria.

Effekten på proteinet talar för att substanser som ingår i hiv-mediciner kan användas för att ta fram nya läkemedel mot malaria och leishmania, men är inte tillräcklig, menar de, för att rekommendera att befintliga hiv-mediciner även används mot parasitsjukdomar.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.