Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

GSK vill att LV avvaktar

9 oktober 2014
GSK, som marknadsför Alvedon och Panodil, vill att Läkemedelsverket ska avvakta med att förbjuda paracetamoltabletter i dagligvaruhandeln.

GSK är nu klart med det remissvar som Läkemedelsverket efterfrågade i samband med myndigheten gick ut med förslaget om att begränsa paracetamol i allmän handel i augusti.

I svaret pekar GSK på att det saknas säkra belägg för kopplingen mellan antalet ökande samtal till Giftinformationscentralen och antalet förgiftningar.

Bolaget redovisar också en undersökning som visar att mer än 71 procent av de som i dag köper paracetamoltabletter överväger att byta till en annan substans om dessa inte finns tillgängliga i dagligvaruhandeln, något som enligt bolaget kan vara en risk för patientsäkerheten.

– Vi föreslår att Läkemedelsverket skjuter upp beslutet tills deras egen studie av paracetamolförgiftningar är färdig, säger Claude Guiron, Medical and Regulatory Director på GSK i Sverige, i ett pressmeddelande.

Han syftar på den registerstudie som Läkemedelsverket påbörjade i maj i år för att klarlägga förekomst och konsekvens av förgiftningar med paracetamol.

Studien väntas vara klar i slutet av 2014, enligt GSK:s pressmeddelande.

GSK tycker också att verket, i stället för att förbjuda paracetamoltabletter i dagligvaruhandeln, borde ”överväga åtgärder som framgångsrikt har använts i bland annat våra grannländer”.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

5 svar till GSK vill att LV avvaktar

 1. apotekare skriver:

  Samtidigt som debatten om paracetamol i handeln rasar så lanseras en, i mitt tycke, mer riskabel produkt. En varm dryck som lindrar vid förkylning och som innehåller paracetamol. Lindrar gör den säkert, men är inte risken för att dricka många koppar av denna varma dryck stor? Reklamen tar också bara fram den goda känslan av den “ofarliga” drycken.

  • HaPh skriver:

   Jag skulle säga att det är väldigt svårt att dricka mer än 8 koppar te om dagen, speciellt med samma smak en längre tid som 7 dagar då en förkylning oftast är…

   • HaPh skriver:

    Vill även tilllägga att alvedon är farligast om du tar flera tabletter samtidigt och extremt farligt om de tar en hel bruk/förpackning på en gång. Svårt att drick 8 + koppar i rad för att drabbas av levercirrhos.

    • apotekare skriver:

     Paracetamol i överdoseringssyfte vid suicidförsök är en helt annan sak. Vad jag reagerar mot är framställningen av denna dryck som något helt ofarligt, den diskussionen har ju förekommit i samband med kritiken mot läkemedlet i handeln. Argumentet då var att det skulle säljas på apotek för att folk skulle förstå att det inte var ofarligt. Här gör man reklam med feel-good-känsla för ett läkemedel.

 2. Gråsten skriver:

  En eloge till SvenskFarrmaci och NBN som lyckas någorlunda fast vid att förslaget rör tablettberedningen och inte paracetamol i sig.


Annonsera och prenumerera