Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Generikamodell förändras inte som Wallström ville

20 januari 2014
Det blir inga förlängda prisperioder i generikasystemet. Sofia Wallströms förslag har skrotats i regeringens förslag, som nu skickats till lagrådet.

Idag presenterar regeringen en lagrådsremiss baserad på utredaren Sofia Wallströms första delbetänkande.

När det gäller prismodellen för läkemedel, så är det sedan tidigare känt att utredarens långtgående förslag som delvis var baserad på internationella referenspriser (IRP) inte blir verklighet. Istället införs, efter en överenskommelse med läkemedelsindustrins branschorgan, en utvecklad takprismodell.

Nu står det klart att annat tungt förslag i utredningen inte blir verklighet.

Sofia Wallströms förslag om att förlänga den så kallade prisperioden i generikasystemet till två månader mot dagens en månad har tagits bort.

Ann Einerth är departementssekreterare på Socialdepartementet.

Varför har ni tagit bort det här förslaget?

– Vi har valt att bibehålla den nuvarande modellen och det har delvis att göra med det så kallade transparensdirektivet. Den föreslagna förändringen var inte något som skulle ge tydliga förändringar för patienterna. Det finns också en osäkerhet om huruvida prisdynamiken skulle bibehållas på dagens nivå med det förslaget, säger hon.

Lagrådsremissens förslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2014, med undantag för förslagen om utökade möjligheter till apotekskryss som dröjer till nästa årsskifte.

Mer information senare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera