Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Framsteg för AZ i jakt på nytt alzheimermedel

23 augusti 2016
Astra Zeneca och Lilly har beviljats snabbspårsstatus i USA för en läkemedelskandidat i fas 2/3 mot alzheimer. Bolagen startar nu ytterligare en fas 3-studie av substansen, denna gång med inriktning på patienter med mild sjukdom.

Läkemedelsutvecklingen inom Alzheimers sjukdom har gått trögt de senaste decennierna, och den fruktade folksjukdomen är alltjämt en av de största utmaningarna för den medicinska vetenskapen.

Alzheimers karaktäriseras av ackumulering av så kallade amyloida plack i hjärnan. Enzymet BACE, som är involverat i bildningen av plack, hämmas av Astra Zenecas och Lillys nya läkemedelskandidat med beteckningen AZD3293. Preparatet befinner sig för närvarande i fas 3.

Substansen har i studier visat sig minska nivåerna av betaamyloid i cerebrospinalvätska hos såväl alzheimerpatienter som friska frivilliga.

Igår, tisdag, beviljades de båda företagen så kallad snabbspårsstatus (Fast Track) av det amerikanska läkemedelsverket FDA för AZD3293. Syftet med snabbspårsprogrammet är att påskynda utvecklingen av särskilt angelägna läkemedel där det medicinska behovet är stort.

Astra Zeneca och Lillys fas 2/3-studie av AZD3293, AMARANTH, pågår och förväntas vara slutförd 2019. Nu aviserar bolagen att de under tredje kvartalet i år startar en andra fas 3-studie, DAYBREAK-ALZ, denna gång inriktad på patienter med mild Alzheimers sjukdom.

Den största farhågan kring BACE-hämmarna har att göra med att enzymet har en central funktion i frisk muskelvävnad. Nedsatt motorisk förmåga har därför befarats vara en biverkning av preparaten.

Amerikanska MSD har också en BACE-hämmare, MK-8931, som utvärderas i en fas 2/3-studie. Även denna studie beräknas vara slutförd 2019.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till Framsteg för AZ i jakt på nytt alzheimermedel

  1. Apotekare pensionerad skriver:

    En svensk apotekare var involverad i det första medlet mot demens Takrin. Jag träffade honom och han berättade om det. Jag var mycket skeptisk och då berättade han att Wall Street Journal hade skrivit om deras studie. Men min skepsis försvann inte för det.