Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Framgång för företagspark
inne på Astra Zeneca

5 april 2017
Ett tjugotal småbolag och en akademisk grupp finns nu på plats i Astra Zenecas in house-företagspark Bioventure Hub i Mölndal. För första gången har nu ett utländskt företag flyttat in.

I nummer 4/2015 besökte Svensk Farmaci bolaget Vicore i Astra Zenecas unika företagsparksliknande satsning Bioventure Hub på forskningsanläggningen i Mölndal.

Då fanns ett tiotal bolag i ”hubben”, men sedan dess har en hel del hänt.

– Vi har nu 20 innovativa bolag och en akademisk grupp på plats. Hittills har vi bland annat sett tre börsintroduktioner, start av fyra kliniska studier och ett godkännande för en ny produkt bland de bolag som etablerat sig, säger Magnus Björsne, vd och initiativtagare till Bioventure Hub till Dagens Industri.

För första gången har ett utländskt företag, Mentormate, valt att flytta in. Bolaget ska basera en planerad Europaexpansion inne på Astra Zenecas Mölndalsanläggning.

– Idén med Bioventure Hub är att ta delningsekonomin till läkemedelsforskningen. Vi erbjuder tillgång till våra labb och kontor men även kompetens som förhoppningsvis ska bidra till att fler utvecklingsbolag klarar det svåra steget att komma i mål med sina idéer, säger Magnus Björsne.

Bioventure Hub-projektet, som finansieras av bland andra Vinnova, VGR och Carl Bennet, har nyligen förlängts till totalt sex år.

– Projektet var kontroversiellt internt inledningsvis, men med tanke på att vi normalt har cirka 400 externa konsulter på anläggningen så var egentligen steget inte så långt. Vi kan ändå hålla vår känsliga information hemlig, säger Magnus Björsne till Dagens Industri.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera