Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fortsatt trögt för nya läkemedel i Sverige

29 april 2014
Läkemedelskostnaderna inom förmånen kapades med nästan två procent i fjol, enligt Socialstyrelsens årliga rapport. Men sparandet paras med en fortsatt tröghet när det gäller introduktionen av nya läkemedel, enligt Lif.

Den totala kostnaden för läkemedelsförmånerna uppgick 2013 till 19 miljarder kronor, jämfört med 19,4 miljarder kronor 2012, enligt Socialstyrelsens årliga rapport.

Patentutgångar under fjolåret bidrog till att minska kostnader med 660 miljoner kronor.

Vissa läkemedelsgrupper går mot trenden, exempelvis centralstimulantia, som ökade med 14 procent. Den sammanlagda förmånskostnaden för adhd-läkemedlen Concerta och Ritalin uppgick 2013 till cirka 375 miljoner kronor.

Totalkostnaden för läkemedelsförmånerna beräknas fortsätta sjunka i år och även 2015.

Anders Blanck är vd för läkemedelsindustrins branschorgan Lif.

Han beskriver utvecklingen som bekymmersam även i ett nordiskt perspektiv. IMS har presenterat data för marknadsutvecklingen mätt i AIP, där man noterade 0,4 procent för Sverige, att jämföra med 1,8 procent i Finland och 2,8 procent i Norge.

– Sverige har idag ett mycket effektivt system som pressar priserna vid patentutgång, men de medel som frigörs används inte för introduktion av nya läkemedel som kan ge framtida nya besparingar, säger Anders Blanck.

– När nya läkemedel får allt svårare att komma in i förmånen urholkas högkostnadsskyddet. Och även om nya läkemedel inkluderas i läkemedelsförmånen kan vi konstatera att användningen av dem är begränsad. Som ett exempel sålde läkemedel som introducerats 2012 och 2013 bara för sammanlagt 96 miljoner kronor i fjol.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.