Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Första läkemedlet mot bindvävssjukdom

9 maj 2011
Det första läkemedlet för behandling av Dupuytrens kontraktur finns nu tillgängligt i Sverige.

Xiapex godkändes inom EU för behandling av Dupuytrens kontraktur, som leder till fingrarna kröks och inte kan rätas ut, för en månad sedan. Sjukdomen, som drabbar bindväven i händerna, är särskilt vanlig i Norden och kallas därför ibland för vikingasjukan. Drygt 700 0000 svenskar beräknas ha sjukdomen.

Läkemedlet Xiapex ges som injektion och är det första alternativet till operation. Det bryter ned bindväv och gör att fingret kan sträckas ut efter injektionen.

– Xiapex är ett nytt välkommet alternativ till operation och de risker som är förknippade med operativa ingrepp, exempelvis infektion eller kärl- eller nervskada, säger Stephan Wilbrand, verksamhetschef på handkirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset, i pressmeddelandet från Pfizer.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.