Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Förslag om
licenser att vänta

1 april 2014
Idag överlämnar utredaren Anna Märta Stenberg det tredje delbetänkandet i Läkemedels- och apoteksutredningen till statssekreterare Lena Furmark. Förslag om licensläkemedel är att vänta.

I samband med överlämningen vid lunchtid kommer betänkandet att läggas ut på utredningens webbplats, enligt uppgifter till Svensk Farmaci.

Anna Märta Stenbergs utredningsuppdrag omfattar bland annat licensläkemedel, dosläkemedel, särläkemedel och läkemedel till djur.

Den 20 februari i år fick utredningen tilläggsdirektiv som innebar förlängd utredningstid för delarna om dosdispensering, särläkemedel och läkemedel för djur. Dessa frågor ska redovisas senast den 30 oktober i år.

Dagens betänkande, det tredje i ordningen från utredningen och Stenbergs första, lär innehålla förslag när det gäller licensläkemedel.

Stenbergs uppdrag har varit att ge ”förslag till en ordning genom vilken apotekskunder kan hämta ut licensläkemedel på vilket apotek som helst oavsett vilket apotek som har beviljats försäljningslicensen”.

Hon har också utrett principerna för vem som utfärdar en ansökan och vem som betalar avgift till Läkemedelsverket.

I uppdraget ingick också att överväga om ett nationellt register över beviljade licenser bör införas, och eventuellt lämna förslag på ett sådant register.

Utredningen ska även se över hantering och användning av licensansökningar från andra än apotek.

Mer information kommer senare under dagen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.