Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Försäljningen av antibiotika minskar

29 januari 2020
Försäljningen av antibiotika minskade förra året med 3,5 procent jämfört med året innan. Framförallt minskade försäljningen av antibiotika för barn upp till sex år, enligt nya siffror från Folkhälsoinstitutet.

Den totala antibiotikaförsäljningen på recept minskade med 3,5 procent mellan år 2018 och 2019. Mest minskade försäljningen i åldrarna 0 till 6 år. Där var nergången hela sju procent.

Totalt sett för både vuxna och barn minskade antibiotikaförsäljningen allra mest på Gotland och i Region Stockholm. Lägst försäljning i riket hade Region Västerbotten och högst hade Skåne. Det finns stora skillnader mellan de olika regionerna i landet konstaterar Folkhälsoinstitutet. Totalt sett minskade ändå antibiotikaförsäljningen i 18 av 21 regioner under 2019.

– Det är positivt att regionerna minskar sin försäljning och att rikssiffran fortsätter nedåt. Det ger motivation till att fortsätta och att intensifiera arbetet för en klok antibiotikaanvändning, säger Vendela Wiener, utredare på Folkhälsomyndigheten i en kommentar.

Antibiotikaförsäljningen minskade bland annat för en grupp antibiotika som används mot luftvägsinfektioner och en grupp mot urinvägsinfektioner.

Se mer detaljerad statistik från Folkhälsoinstitutet.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.