Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

"För tidigt att ändra"

12 mars 2012
Att bristerna i försäljningen av receptfritt i butik kommer fram tyder på att systemet fungerar, anser Kenneth Johansson (C), ordförande i socialutskottet. Tillsynen bör enligt honom fortsatt ligga hos kommunerna.

I Svensk Farmaci nummer 1/12 uttryckte både förbundsordförande Thony Björk och Lena Hallengren (S), vice ordförande i Socialutskottet, att de vill överväga krav på tillstånd för att få sälja receptfritt i butik. Se även en sajtartikel från i fredags, länkad här nedan.

De ifrågasatte också om kommunerna, som idag, verkligen är rätt instans för att utföra den löpande tillsynen över butikerna. Bakgrunden är de dåliga resultaten vid Läkemedelsverkets inspektioner i höstas.

Men Kenneth Johansson (C), ordförande i Socialutskottet, anser inte att tillstånd är ett alternativ.

– Det är för tidigt för att dra sådana slutsatser. Det var lite trögt i början men nu har kommunerna kommit i gång med tillsynen. Vi ser allvarligt på bristerna, men att de kommer fram tyder på att systemet fungerar. Ansvaret för tillsynen bör ligga hos kommunerna och det finns ingen anledning att göra några förändringar ännu, säger han.

Sara Nilsson, Nils Bergeå Nygren

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.