Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Astra Zeneca nobbar Pfizers “slutbud”

19 maj 2014
Astra Zenecas ledning meddelar idag på morgonen att de avvisar Pfizers slutbud som kom i går.

Det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer höjde på söndagen sitt bud på svensk-brittiska Astra Zeneca till 765 miljarder kronor och kallade det ett ”slutbud”.

Budet innebar ett indikativt värde på £55,00, ungefär 606 kr, för varje aktie i Astra Zeneca uppdelat på en kontantersättning och aktier i det nya bolaget.

Det nya budet innebar också att Pfizer höjde kontantdelen jämfört med tidigare bud från 33 procent till 45 procent.

Men det är inte tillräckligt menar Leif Johansson styrelseordförande i Astra Zeneca.

– Pascal Soriot, Marc Dunoyer och jag hade en lång diskussion med Pfizer under helgen rörande det bud som Pfizer lade i fredags på £53,50 per aktie. Då indikerade Pfizer att de endast kunde tänka sig att göra mindre förbättringar av budet. Vi svarade att priset som styrelsen för Astra Zeneca skulle kunna överväga måste upp med minst tio procent. Pfizers slutbud är endast en mindre höjning av fredagens bud och räcker inte för styrelsen som har avvisat budet, säger han i en kommentar på Astra Zenecas webbplats.

Pfizer har själva lyft fram de skattemässiga fördelarna med att flytta sin juridiska hemvist från USA till Storbritannien, men haft mycket svårare att lyfta fram medicinska eller forskningsmässiga synergier med ett sammanslaget bolag.

Något som Leif Johansson framhåller som problematiskt.

– Pfizers ingång genom hela den här affären verkar i grunden ha varit driven av kostnadsbesparingar och skatterabatter. Från vårt första möte i januari ända till vårt möte i går har Pfizer misslyckats med att förklara varför affären är bra ur ett strategiskt, affärsmässigt eller värdeskapande perspektiv. Styrelsen är därför övertygad om att vi gör rätt, även för våra aktieägare, när vi avvisar budet, säger Leif Johansson.

Många politiker och forskare har uttryckt motstånd mot Pfizers försök att ta över Astra Zeneca, av rädsla för att det ska kosta arbetstillfällen och inverka menligt på forskningen.

En analys som Leif Johansson delar.

– Vi har avvisat Pfizers slutbud eftersom det är otillräckligt och skulle ha inneburit risker för våra aktieägare samtidigt som det skulle ha haft allvarliga konsekvenser för bolaget, våra anställda och life science-sektorerna i Storbritannien, Sverige och i USA, säger han.

Pfizer sa redan på söndagen att de inte hade för avsikt att genomföra ett fientligt övertagande genom att rikta ett bud direkt till Astra Zenecas aktieägare utan de vill genomföra affären med styrelsens godkännande. Något som de nu inte har fått.

Astra Zeneca-aktien föll dramatiskt med drygt 13 procent så snart avvisandet blev känt.

Skrivet av: Fredrik Hedlund

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.