Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fjärde löpande granskningen av covid-vaccin inledd

1 december 2020
Företaget Janssen har lämnat in en ansökan om att få sin vaccinkandidat granskad enligt den löpande modellen där myndigheten, för att spara tid, granskar data allteftersom de blir klara.

Ytterligare en löpande granskning av en covid-vaccinkandidat är inledd. Det är företaget Janssen som har lämnat in en ansökan om att få sin vaccinkandidat granskad allteftersom data blir färdiga. Det innebär att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA påbörjar utvärderingen av de resultat som kommit fram i laboratoriestudier och initiala kliniska prövningar av vaccinet och fortsätter med senare kliniska studier så fort de data är tillgängliga.

Detta är den fjärde vaccinkandidaten mot covid-19 som granskas på detta sätt. Metoden innebär att myndighetens datahantering kan gå lite fortare utan att man tummar på kvaliteten i utredningarna.

– Nu sker ett flertal löpande granskningar parallellt. Läkemedelsverket och andra ansvariga läkemedelsmyndigheter i Europa jobbar hårt med att granska alla data som företagen skickar in, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist.

Hon påminner också om att det ännu är för tidigt för att säga något om vaccinets säkerhet eller effektivitet.

– Först när vaccinen testats i en större grupp människor börjar man kunna utvärdera vaccinens effekt och säkerhet, hon.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera