Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Fem problem i snitt hos multisjuka äldre

18 april 2011
I en ny kartläggning hade 300 multisjuka, hemmaboende äldre i genomsnitt fem läkemedelsrelaterade problem, LRP, per person.

Studien är en del i en stor kartläggning från Sveriges Kommuner och Landsting av kostnaderna för vården av multisjuka äldre, som enligt planerna ska presenteras i en rapport i sommar, skriver Dagens Samhälle.

Läkemedelsstudien inkluderar cirka 300 multisjuka, hemmaboende äldre i 29 kommuner i 12 landsting. De läkemedelsrelaterade problemen identifierades i undersökningen av apotekare.

Studien antyder att det kan finnas regionala skillnader, även om varierande arbetssätt och definitioner gör de regionala resultaten vanskliga att jämföra. I Västmanland hade de undersökta personerna i genomsnitt 1,8 LRP, medan siffran för Västerbotten var alarmerande 7,9.

I studien beräknas kostnaden för vård och omsorg av de 300 multisjuka i undersökningen till 110 miljoner kronor.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Annonsera och prenumerera