Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

FASS börjar visa restnoteringar

Nu ska det bli lättare för förskrivare att ta reda på om en medicin är tillgänglig. I februari lanserar FASS en ny tjänst som visar om läkemedlet är restnoterat eller på väg att bli det.

Den nya tjänsten som kommer i vinter ska dels visa om ett läkemedel är restnoterat, dels vilka alternativa preparat som finns enligt Läkemedelsverkets rekommendationer

FASS, som drivs av Läkemedelsindustriföreningen (LIF), används brett inom vården av både personal och patienter. Det gör att informationen kan ha möjlighet att få större spridning än den lista som Läkemedelsverket tillhandahåller i dag på sin webbplats.

Restnoteringar, eller tillfällig brist på vissa läkemedel och vaccin, är ett ökande globalt problem enligt Läkemedelsindustriföreningen. I de flesta fall hanteras läkemedelsbrist av nationella myndigheter. Men om bristen utgör ett säkerhetsproblem för flera länder hanteras problemet på europeisk nivå av European Medicine Agency, EMA.

Lyssna på Farmaceutpoddens avsnitt om restnoteringar där Fredrik Boström, chefsapotekare på Sveriges Apoteksförening, intervjuas.

Mest läst