Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

FASS börjar visa restnoteringar

10 december 2019
Nu ska det bli lättare för förskrivare att ta reda på om en medicin är tillgänglig. I februari lanserar FASS en ny tjänst som visar om läkemedlet är restnoterat eller på väg att bli det.

Den nya tjänsten som kommer i vinter ska dels visa om ett läkemedel är restnoterat, dels vilka alternativa preparat som finns enligt Läkemedelsverkets rekommendationer

FASS, som drivs av Läkemedelsindustriföreningen (LIF), används brett inom vården av både personal och patienter. Det gör att informationen kan ha möjlighet att få större spridning än den lista som Läkemedelsverket tillhandahåller i dag på sin webbplats.

Restnoteringar, eller tillfällig brist på vissa läkemedel och vaccin, är ett ökande globalt problem enligt Läkemedelsindustriföreningen. I de flesta fall hanteras läkemedelsbrist av nationella myndigheter. Men om bristen utgör ett säkerhetsproblem för flera länder hanteras problemet på europeisk nivå av European Medicine Agency, EMA.

Lyssna på Farmaceutpoddens avsnitt om restnoteringar där Fredrik Boström, chefsapotekare på Sveriges Apoteksförening, intervjuas.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.