Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

EU-kommissionen tecknar ett andra vaccinavtal

18 september 2020
EU-kommissionen har nu tecknat ett andra avtal om rättigheter att köpa coronavaccin. Denna gång med Sanofi-Glaxosmithkline.

EU-kommissionen tecknade idag ytterligare ett avtal om option på att köpa coronavaccin. Denna gång är det med företagen Sanofi och Glaxosmithkline. Avtalet ger EU:s medlemsstater rätten att köpa 300 miljoner doser av det vaccin som Sanofi-GSK utvecklar. Det meddelar kommissionen i ett pressmeddelande. Det framgår inte till vilket pris vaccindoserna kommer att säljas.

Företagen utvecklar ett rekombinant vaccin mot covid-19 där Sanofi bidrar med sitt S-protein covid-19 antigen och GSK med sin adjuvans-teknologi.

Detta är det andra vaccinavtal som EU-kommissionen har teckat. Det första var med Astrazeneca som har kommit betydligt längre i sin utveckling och ligger redan i Fas III. Sanofi-GSK startade en fas I/II-studie nu i början av september och beräknar kunna gå in i fas III i slutet av året. Om allt går som planerat siktar företagen på att ha ett färdigt vaccin under andra halvan av 2021.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.