Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Ett fjärde vaccinavtal i hamn

11 november 2020
EU har slutit avtal med Pfizer och Biontech om möjlighet till köp av 300 miljoner doser av deras vaccin, meddelar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.

EU-kommissionen har idag godkänt ytterligare ett vaccinkontrakt. Denna gång gäller det vaccinet som utvecklas av amerikanska Pfizer och tyska Biontech. EU-kommissionen har avtalat om att få köpa 200 miljoner doser i en första affär samt sedan ytterligare möjlighet att köpa 100 miljoner doser till om vaccinet visar sig säkert och effektivt. Det meddelade EU-kommissionen idag.

Pfizer och Biontech gick i måndags ut med nyheten att deras vaccin visat sig vara effektivt till 90 procent, något som EU-kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, tryckte extra på.

– I ljuset av måndagens lovande nyhet kring Biontech och Pfizers vaccin är jag glad att kunna berätta om dagens avtal som ger möjligheten att köpa 300 miljoner doser av deras vaccin. Med detta fjärde kontrakt har vi nu en väldigt stabil portfölj av vaccinkandidater, de flesta i sena kliniska försök. Så fort de är godkända kommer de att distribueras och föra oss närmare en hållbar lösning av pandemin, säger hon i ett pressuttalande.

Dagens avtal är det fjärde i ordningen efter avtalen med Astra Zeneca-Oxford universitet, Sanofi-GSK och Janssen. EU-kommissionen förhandlar fortfarande med Curevac och Moderna om deras vaccin.

Läs pressmeddelandet från EU-kommissionen här >>

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.