Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

“En rapport som andas misstro”

9 juni 2016
Det finns ingen motsättning i att främja innovation och att utföra kontrolluppgifter, säger Lif:s vd Anders Blanck apropå Riksrevisionens nya rapport om läkemedelskontrollen.

Anders Blanck, vd på läkemedelsindustrins branschorgan Lif, konstaterar att Riksrevisionen (RRV) och regeringen “helt uppenbart är på kollisionskurs” när det gäller innovationsfrämjande åtgärder. Bakgrunden är den rapport från RRV med kritik mot bland annat Läkemedelsverket som vi skrev om i morse.

– Medan regeringen med kraft driver att Life Science i Sverige ska ges förutsättningar att växa, så andas hela Riksrevisionens rapport en grundläggande misstro och radar upp problem med en sådan politik, säger han.

– I Riksrevisionens debattartikel sammanfattas det i rubriken ”Regeringen sänder dubbla signaler om läkemedel”. Innovationsfrämjande åtgärder och myndigheternas kontrolluppgift påstås stå i motsättning till varandra. Där kan vi bara konstatera att vi inte håller med. Att främja företagsamhet och innovation kan mycket väl ske med bibehållen hög kontrollfunktion. Allt annat vore negativt för alla.

– Riksrevisionen ger i sin rapport en rad förslag som främst berör myndigheterna. De förslagen väljer vi att inte ha några synpunkter på. Däremot kan jag inte låta bli att förundras över att det fortfarande år 2016 kan användas som argument mot läkemedelsföretag att det är just de företagen som vet mest om sina egna produkter. Det borde falla sig ganska naturligt att så är fallet, säger Anders Blanck.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.

Tidigare kommentarer

Ett svar till “En rapport som andas misstro”

  1. Apotekare pensionerad skriver:

    Vi får väl gå tillbaka som det var på 1800-talet, då alla läkemedel var apotekstillverkade. Apoteken förlorade sitt monopol på läkemedelstillverkning precis i början av 1900-talet och sedan kom läkemedelsföretagen med sina fabrikstillverkade läkemedel, som vi använder idag. Tidigare samlade apotekarna läkemedelsväxter och odlade dem också. Botanik var ett viktigt ämne, som fanns kvar i apotekarutbildningen till omkring 1966. Om du känner en apotekare drygt 70 år så känner du en som läst botanik och är leg. läkemedelsväxtplockare.


Annonsera och prenumerera