Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

EMA startar ny granskning av covid-vaccin

6 oktober 2020
Den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har nu påbörjat ytterligare en löpande granskning av ett vaccin mot covid-19. Denna gång är det Pfizer och Biontechs vaccinkandidat som granskas.

Amerikanska Pfizer och tyska Biontech utvecklar ett mRNA-vaccin kallat BNT162, de befinner sig i slutet av klinisk fas III. Men redan nu har det europeiska läkemedelsverket, EMA, beslutat att inleda en så kallad löpande granskning, en av de processer som används för att påskynda bedömningen av läkemedel i en kritisk situation.

Den 1 oktober inleddes myndighetens första löpande granskning, då av Astrazenecas vaccinkandidat AZD1222.

– Det är mycket positivt att alla forskningsinsatser som hittills gjorts för att hitta ett vaccin mot covid-19 nu börjar ger resultat i form av forskningsdata som vi kan börja granska, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i en kommentar ifrån Läkemedelsverket.

Normalt måste all dokumentation om ett läkemedels effektivitet, säkerhet och kvalitet lämnas in samtidigt när man ansöker om ett godkännande. Men i det här läget kommer myndigheten att börja utvärdera de resultat som kommit fram i laboratoriestudier och initiala kliniska prövningar av vaccinet. Granskningen av fas III-data kommer att ske senare.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.