Följ Svensk Farmacis nyhetsbrev

Prenumerera och få de senaste nyheterna.
Följ oss på
FacebookTwitterRSS

Dubbel översyn av prissättningen

16 mars 2016
Regeringens kommande utredning av prissättningen kommer antagligen att innebära både en kortsiktig och en långsiktig översyn av rättsläget efter Cimzia-domen. Det framgick av gårdagens Läkemedelsriksdag.

Som vi skrivit tidigare planerar regeringen att tillsätta en utredning om prissättningen av läkemedel under våren.

Direktiv utarbetas sedan en tid på Regeringskansliet, bekräftade Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i Socialutskottet, under gårdagens läkemedelsriksdag i Läkemedelsakademins regi i Stockholm.

Bakgrunden är att den så kallade Cimzia-domen i Högsta förvaltningsdomstolen anses kräva ett agerande från regeringens sida.

– Domen var kortfattad och prövade bara TLV:s tillsynsansvar. Det juridiska läget är fortfarande oklart. Regeringen behöver därför agera och det kommer antagligen att behövas både en kortsiktig och en långsiktig översyn av det här området. Under tiden är det viktigt att det sker en tät dialog mellan inblandade aktörer, sa Anna-Lena Sörenson.

Parallellt med beredningen av de nya direktiven har TLV fått ett regeringsuppdrag att utveckla den värdebaserade prismodellen.

Kommentera

För kommentarer och debatt kring artiklarna hänvisar vi från och med 2018-09-14 till vår Facebooksida.

För Svensk Farmacis kommentarfunktion gäller lagen om elektroniska anslagstavlor. Som skribent ansvarar du själv för innehållet. Kommentarerna granskas löpande. Språket ska vara vårdat. Personangrepp och nedsättande omdömen om kön, religion, etnicitet, sexuell läggning samt helt irrelevanta eller kommersiella budskap accepteras inte. Inlägg som inte uppfyller reglerna kan komma att raderas helt eller delvis. Om du tycker att ett inlägg inte uppfyller dessa regler - anmäl gärna kommentaren till redaktionen.